Reizen naar Andalusie

Informatie Mesquita grote moskee in Cordoba

 Mesquita

Mesquita moskee meesterwerk van Cordoba

De Mesquita is zonder twijfel een de wereldmeesterwerken van islamitische kunst en een van de hoogtepunten van een rondreis door Andalusia. Van origine is het een traditionele Arabische moskee waarvan de bouw begon in 785 en was enkele jaren later klaar. De fundamenten waren deels Romeins (nog te zien binnen in de Mesquita) en Visigotisch. De grond werd gekocht van de christenen en de kerk die er stond afgebroken. De stenen en pilaren ervan werden hergebruikt. Ook materiaal uit de Romeinse ruines in de buurt werd gebruikt. Om ruimte te scheppen worden twee boven op elkaar geplaatste bogen ondersteund door pilaren die in rijen staan, met elkaar door bakstenen verbonden. Hierdoor was het mogelijk snel en degelijk te bouwen. In 833, 962 en 987 werd de moskee uitgebreid.

Puerta del Pardon

Puerto delPardon

Men gaat het complex binnen door de Puerta del Pardon (de poort van de Vergeving), een 16 e eeuwse mudejar-poort naast de vroegere minaret en huidige klokkentoren en komt dan op de grote en beroemde Patio de los Naranjos. Aan deze poort werd ook vroeger aan de armen van de stad brood uitgedeeld. 

Patio de los Naranjos

Patio de Naranjes

Voor dat de gelovigen naar binnen gingen om te bidden vonden hier in de fontein op de Patio de Naranjos de verplichte rituele wassingen plaats(voeten, handen en gezicht). De naam van de binnenplaats is binnenplein van de sinasappelbomen. Deze boom geeft veel schaduw en kan goed tegen de warmte. Let ook op het van oorsprong Moorse bevloeiingssysteem voor de bomen. Aan de buitenwanden hangen oude delen van de oorspronkelijke dakbedekking op.

De moskee was niet afgescheiden door een muur van de binnenplaats. De gelovigen konden op de patio buiten dan ook de dienst volgen. Als je binnenkomt waan je je in een woud van zuilen.(ongeveer 900) Indrukwekkend!! Bij de ingang van de Mesquita kan men een folder krijgen in meerdere talen waarop een duidelijk plan en verhaal staat. Volg de folder en bekijk onderdeel voor onderdeel.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));