Reizen naar Andalusie

Kort historisch overzicht

Maimonides

Na de Grieken, de Phoenisiers, de Romeneinen, de Vandalen en de Visigoten, staken in de achtste eeuw de Moren over vanuit Africa. Zij stichtten het koninkrijk Al Andalus. Cordoba bouwt zijn moskee (Mequita),Toledo wordt het centrum van geleerden en filosofen, Granada krijgt zijn paleizen(Alhambra). De Moren veroveren Spanje tot aan Zaragossa in het Ebro-dal.

Tijden van welvaart en vrede breken aan. De kunsten als keramiek, goud- en zilversmeedkunst, weefkunst en bouwkunst vieren hoogtij. Nieuwe technieken worden toegepast in de landbouw(irrigatie)Moslims, joden en christenen werken samen(soms gedwongen). Bekendste figuur uit deze tijd is de geneesheer-filosoof Maimodines.

Verandering komt in de 12e eeuw als Alfonso VI, koning van Castilie begint met de terugverovering (Reconquista) en Zaragossa herovert. In de 1236 valt Cordoba, daarna Cadiz en Sevilla. De Moren trekken zich terug in Granada . Pas in 1492 wordt Granada overgegeven.

De Moren die gebleven zijn (Moriscos) worden aan het begin van de 17e eeuw het land uitgezet. De Moren zijn weg, maar de prachtige paleizen worden gespaard. Karel V wilde zijn stempel drukken op het Alhambra en liet er een niet al te sierlijk paleis bouwen. Ook de mooie moskee in Cordoba wordt geweld aangedaan door midden erin een kathedraal te bouwen. In Sevilla heeft de moskee met toren(Giralda)veranderingen ondergaan die niet in haar voordeel waren.

In de 16e eeuw is Sevilla de belangrijkste stad van Andalusie. Men verrijkt zich met het goud van de Amerikaanse indianen (o.a. Incas). De haven krijgt het alleenrecht voor de handel op Amerika. Gouden tijden voor de bewoners. In de 17e eeuw breken er besmettelijke ziekten uit. Veel mensen sterven. De napoleontische oorlogen, de wereldoorlogen en de dictator Franco hebben alleen maar achteruitgang betekent.

Na vele jaren van een agrarisch bestaan en emigratie naar Zuid Amerika is een nieuwe bron van bestaan aangeboord: het toerisme. Dit heeft hier minder wenselijke vormen aangenomen. Massatoerisme, ongebreidelde lelijke bouw, corruptie, maffiapraktijken, etc. zijn Andalusie niet vreemd gebleven. Maar in de dorpen en kleine steden is de oude Andalusische geest bewaard gebleven.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));