Reizen naar Andalusie

Informatie Jerez de La frontera

Kathedraal Jerez

Bezoek een sherry bodega in Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera is een moderne, vrij chaotische stad. Je raakt er vooral met de auto snel de weg kwijt door het grote aantal eenrichtingsraten. Jerez is bekend om zijn wijnen, zijn paarden en zijn pure flamencotraditie. Het achtervoegsel Frontera komt uit de 12e en 13e eeuw . Het wilde zeggen dat ze aan de grens lagen tussen het gebied van de Moren en het gebied van de Katholieke Koningen.

Na de Feniciërs, Romeinen, Visigoten,Moren en Katholieken wordt Jerez voorzien van mooie kerken, kloosters en patriciershuizen.

Kathedraal Jerez de la Frontera

Maar het meest beroemde is de wijn. Driekwart van de inwoners verdient zijn brood er mee. Jerez heeft de oudste nog bewerkte wijngaarden van de wereld. In 1000 v.C. legden de Feniciërs de eerste wijngaarden aan. De Romeinen breidden dit uit en doopten de stad Ceret.

Sherry.

Door het goede klimaat (295 dagen zon) , juiste (kalk)bodem en druivensoort (de in de 13e eeuw gentroduceerde palomino-druif) en het unieke solera gistingsproces krijg je wijnen van constante kwaliteit, verschillend alcoholgehalte, kleur en smaak. De drie hoofdgroepen zijn: de fino, droog, lichte kleur, amandelsmaak, 15/17 % alcohol. Wordt fris gedronken; de amontillado, is iets donkerder van kleur, 18/20% alcohol, notensmaak, fris drinken. Als laatste de oleroso, donker van kleur, vol en krachtig van smaak, iets zoetig,22% alcohol. Drinken op kamertemperatuur. De naam sherry komt van de Engelsen die de J van Jerez niet konden uitspreken. Eeuwenlang is het grootste deel van de productie naar Engeland gegaan. Vandaar dat veel sherryhuizen Engelse namen dragen,zoals Sandeman Williams en Humbert, Harvey, Osborne, etc. De sherryhuizen kun je bezoeken( in augustus veel huizen gesloten!). Een optimale combinatie is het huis Sandeman en de Koninklijke Andalusische Rijschool met 145 schitterende paarden. Kelder en rijschool liggen aan elkaar vast.(grote parking aan de calle de Jonquera rechts om de hoek)

Wandel door de mooie binnenstad(routes bij VVV, zeer goed!) en bekijk het zeer fraaie stationsgebouw (Estatacion de ferrocaril) Ga op zondag om 12.00 u luisteren naar de Banda Municipal de Jerez; naast de VVV calle Larga 39 en naar de rommelmarkt op de Alameda Vieja, aan het Alcazar. Parkeren bij het Alcazar, de garage op de plaza Mamelon(150 meter van VVV)

Jerez de la Frontera

Evenementen zijn: de goede week, de feria del Caballo, begin mei. Het feest van St.Antonius op de laatste zondag van januari en eind september de zeer kleurrijke wijnfeesten. Winkelen in en rond de Calle Largo.(voetgangersgebied)

Alles over rondreizen in Andalusië

'));