Reizen naar Andalusie

Informatie Jaen

Jaen bij avond

Jaen en de invloed van de Moren

Jaen heeft weinig charme. Op de heuvel staat de in de 13e eeuw herbouwde Moorse vesting ( mooi uitzicht!). In de oude binnenstad staan enkele mooie kerken en uiteraard de reusachtige kathedraal.

De van oorsprong Iberische stad dankt zijn naam (Yayyan = de karavaan komt langs/voorbij) aan de Moren die ze in 712 inpikten. In 1246 kwam ze onder de Katholieke Koningen. De afgelegen positie en de zwakke ontwikkeling van de landbouw zorgden voor verval met een dieptepunt in de 17e en 18e eeuw. Veel bewoners emigreerden naar Amerika(Peru) en de Filippijnen waar nogal wat steden Jaen heten. Pas na 1960 kwam de economie weer wat op gang.

Kathedraal Jaen

De grote kathedraal.

De grote barokke 17e eeuwse kathedraal drukt zijn stempel op de stad. Open in de morgen en middag. Binnen pompeus en zwaar. Zeker de moeite waard is het Palacio de Villardompardo. Binnen vind je de mooie Moorse baden,een aardige patio en het fraaie Museo International de Arte Naïf met een wereldberoemde verzameling.

Kathedraal

Vernoemenswaardige activiteit is de Semana Santa. Winkelen in de calle San Clemente en de plaza de Constitution. VVV achter de kathedraal rechts in de Maestra.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));