Reizen naar Andalusie

Geschiedenis Granada

Alhambra

Geschiedenis Granada met fascist Franco

Granada, de geboortestad van de dichter Frederico Garcia Lorca,(geëxecuteerd in 1936 door de fascist Franco) grandioos gelegen tegen de achtergrond van de Sierra Nevada, is een fijne lome stad. Het is ook een bedrijvige stad met brede drukke lanen, smalle verkeersvrije straatjes en levendige buurten zoals Albaicin met zijn oude witte huizen en bochtige straatjes.

Alhambra

Het Alhambra, een meesterwerk van Arabische architectuur, is de grootste blikvanger. Toen in 1491 de Katholieke Koningen steeds verder oprukten, verborgen de Moren zich in deze vesting. Op 2 januari 1492 om 15.00 u overhandigt Muley Boabdill de sleutels van het Alhambra aan de Katholieke koningen. 777 jaar Moorse overheersing zijn ten einde. Ondanks de belofte van de koningen de godsdienstvrijheid te eerbiedigen en de moskeeën te sparen, worden de moslims steeds meer het slachtoffer van geweld, gedwongen bekeringen en vervolgingen. Moskeeën en paleizen worden geplunderd. Het Alhambra blijft gespaard.

Granada

Er volgt blinde wraak. De kleine Joodse en Arabische gemeenschappen worden nog kleiner. Karel V stuurt de bekeerde moslims naar het platteland en in 1609 beveelt Filips II (jawel !!!) om alle Moren terug te jagen naar Marokko. De bekeerde moslims, de moriscos, mogen blijven en vestigen zich in het Albacin. In de volgende eeuwen werd er veel gebouwd. De kleine steegjes verdwenen en moesten plaats maken voor brede straten. Karel V stichtte er zelfs een universiteit. Napoleon heeft van 1810 tot 1812 echt huisgehouden onder de bewoners maar ook veel bouwwerken werden vernield. Er waren massale onteigeningen. Daarna waren er bloedige gevechten tussen liberalen en conservatieven.Toen in 1936 de burgeroorlog uitbrak veroverden de fascisten Granada en vermoorden velen, waaronder de wereldberoemde schrijver Frederico Garcia Lorca. Na Franco is Granada uit de verf gekomen als toeristische trekpleister van wereldfaam.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));