Zoals heel veel kerken in de streek, werd de kathedraal ook gebouwd op de fundamenten van een moskee. In Sevilla was dat de Alhomadenmoskee uit de 12e eeuw. Uit deze tijd dateren alleen nog de Giralda en enkele muurresten. De moskee werd direct na de herovering van Sevilla door de Katholieke Koningen (Ferdinand en Isabell) in 1248 omgebouwd tot een kerk.
In 1500 was de kerk klaar en stond er de op twee na grootste kerk ter wereld en breedste van alle gotische kathedralen. De kerk is gigantisch: 116 meter lang, 76 meter breed en 56 meter hoog. Als je er in rondloopt voel je je klein, nietig.
In de kerk zijn verschillende zijkapellen, capillos. De belangrijkste is de capilla Real waarin zich het graf van Ferdinand III de Heilige , beschermheilige van de stad, bevindt. Ook Alfonso X de Wijze ligt hier. Hij wilde ter bevordering van vrede en geluk de joodse, christelijke en islamitische cultuur verenigen. Jammer genoeg is dit niet gelukt. Het opvallendste kunstwerk in de kerk is het hoofdaltaar, de capilla Mayor. 220 m gebeeldhouwde taferelen uit het leven van Christus en Maria. Bij elkaar 1500, in hout gesneden en daarna met 2 ton goud vergulde figuren ,in de vijftiende eeuw gemaakt in Brussel. Deze 45 taferelen vormen het grootste retabel ter wereld. Om de bovenste beelden beter tot hun recht te laten komen zijn ze groter gemaakt dan die onderaan.
In de kathedraal bevinden zich verschillende sacrestien die de kerkschat van de kathedraal herbergen. Deze bestaat uit goud en zilver, schiderijen en beelden.
Mooi voorbeeld van platteresco architectuurstijl. Er staat een zilveren monstrans van meer als 400 kg.Dit is een van de mooiste voorbeelden van Spaanse renaissance edelsmeedkunst Verder staat er nog een draagbaar altaar van Alfons X uit de dertiende eeuw.
Edelsmeedkunst,religieuze schilderijen(Pacheco en Zurburan) Kijk vooral naar het schitterende beeld, (Criste de la Clemencia) gemaakt door de god van het hout ,meester van de Spaanse barok,Martinez Montanes.
In 1898 zijn de overblijfselen van Columbus uit Cuba naar Spanje overgebracht. Onlangs uitgevoerd DNA-onderzoek heeft bevestigd dat het inderdaad gaat om de echte overblijfselen van Columbus. De vier ondersteunende pilaren van de kist .staan voor de 4 koninkrijken van de Spaanse Kroon: Castilie, Leon, Aragon en Navarra.
Deze binnehof heeft 2 poorten De puerta de Conception, links van het koor en de puerta del Perdon die vroeger de ingang was van de Almohadenmoskee.Ook in deze patio bevloeiingskanaaltjes voor de sinasappelbomen en fonteinen, vroeger gebruikt voor de rituele wassing. De Puerta del Perdon is tegenwoordig de uitgang van het complex. Toilet is hier in de hoek van het plein.
De Giralda is de prachtig bewerkte 97,5 meter hoge klokkentoren ,voorheen minaret van de Almohadenmoskee, bij de kathedraal. Het onderste stuk is moors en het bovenste barok.
De naam Giralda is een verbastering van Giraldilla, de naam van de allegorische voorstelling met als functie windwijzer boven op de toren, voorstellend Overwinning van het Geloof.
De naam werd dan ook al gauw Giralda of windwijzer in het Spaans.
Vanaf het platform heb je een geweldig uitzicht over Sevilla en de omgeving van de stad, de bogen en daken van de kathedraal en de loop van de rivier. In het binnenste zijn geen trappen maar hellingen om naar boven en beneden te lopen. Bij de bouw was dit de methode om lasten met muildieren naar boven te brengen.
Geachte heer/mevrouw,
Fijn dat U belangstelling heeft voor onze Andalusie internetsite.
Mocht U nog vragen hebben of kunt U misschien leuke suggesties aandragen, stuur dan een mail naar [email protected].
Voor het Andalusie reisaanbod bezoekt U onze holding site www.ceno-travel.com. Op de 1e pagina van deze Andalusie site klikt U op de button "Andalusie reizen" en U landt direct op de juiste pagina met het overzicht aan fly - bus en fly - autoreizen.
Wij hopen U een keer te mogen verwelkomen bij een van onze Andalusie reizen.
Vriendelijke groet,
Peter van der Velden (Andalusie en Portugal reisorganisator)
C&O Travel | Locht 40 | 6466 GW Kerkrade | Telefoon +31 (0)45 541 02 32 |
E-mail: [email protected]