Reizen naar Andalusie

Rondreis Andalusie en bezoek Al Hambra Granada

Alhambra_Leeuwenbron

Bezoek Al Hambra Granada bij Uw rondreis Andalusie

Ook in Granada geldt dat de openingstijden onvoorspelbaar en zeer flexibel zijn. Het Alhambra is het meest bezochte monument ter wereld. De toegang is beperkt tot 8500 bezoekers per dag, 400 per half uur. Het weekend is zeeeeer druk. Open van 9.00- tot 18.00 in de winter en tot 20.00 u in de zomer. Kaartjes vanaf 8.30 u. Let op. Op je kaartje, bestaand uit 3 delen, staat de tijd dat je toegang hebt tot het Paleis van de Nasriden . Ervoor en erna dus niet!!. Verder kun je ervoor of erna de tuinen van het Generalife bezoeken en het Alcazar bekijken. Het paleis van Karel V is vrij toegankelijk, behalve het erin gevestigde kleine museum. Parkeer niet op de peperdure parkeerplaats maar neem de rode minibus vanaf de plaza Nueva en loop terug naar beneden.

De Al Hambravesting.

De enorme vesting is gebouwd op een rots boven de stad en bezocht door honderdduizenden. Het is meer dan een paleis. Het is een echte vestingstad met hoge muren en poorten. Je vind er paleizen, baden, een moskee een fort, soldatenverblijven en prachtige tuinen die dit alles met elkaar verbinden. Alle gebouwen dateren uit de Middeleeuwen, behalve het Casa Real dat gebouwd werd onder Karel V en lelijkste meest onharmonische gebouw van het geheel is.

Het Alcazaba is het oudste en minst boeiende gedeelte. Mooi uitzicht vanaf de wachttoren over de stad en het Albaicin.

Het Nasridenpaleis

Nasariden-Alhambra

Los palacios Nasrides. De residentie van de emirs. Herhaaldelijk verbouwd. Zo goed gebeurd dat de overgangen tussen de verbouwingen niet waar te nemen zijn. Het gaat om een geheel van zalen, patio’s, salons, gangen en vertrekken die een verfijnde sfeer uitstralen. De belangrijkste onderdelen van de paleizen zijn;

El Mexuar

El Mexuar(Raadszaal). De gasten werden ontvangen in deze vrij kleine mooie zaal met uitgesleten vloer, sierlijke arabesken en prachtige azlejos met stermotief. Via de met mooie muren omgeven patio del Mexuar komen we in

El Cuarto Dorado( de Gouden kamer)

Let op hoe smal de doorgangen van de ene ruimte naar de andere zijn. Bij belegering is dit met een paar mannen goed te verdedigen! Prachtige muren met stermotieven en inscripties. Vergulde zoldering. Mooi uitzicht over de stad.

El patio de Arrayanes(patio van de myrthestruiken)

Indrukwekkend het evenwicht tussen licht, water en ruimte. Perfect!. Het zonlicht in het water wordt flonkerend weerkaatst op de muren en laat de arabesken leven.

La Sala de Barca.

De ovale fijn bewerkte cederhouten zoldering heeft de vorm van een schip.

La sala de Ambajadores(de zaal van de Ambassadeurs).

De ontvangstruimte voor Arabische vorsten en buitenlandse gezanten. Hier is alle pracht en praal van de Nasridische kunst. Perfect evenwicht van vormen en verhoudingen. Hier heeft sultan Boabdil de sleutels van de stad overhandigd aan de Katholieke Koningen. In de patio de Arrayanes is een smalle doorgang naar de meest beroemde patio van het Alahmabra:

Patio de los Leones( de leeuwenhof)

Het aantal zuilen is verdubbeld en soms verdriedubbeld en bekroond met fijne arcades om de zaak sierlijker te maken. Draagfunctie hebben ze niet. Langs smalle kanaaltjes stroomt water naar een mooi rond bassin, gedragen door 12 naieve uitgevoerde leeuwen van onbekende herkomst. Deze patio, omgeven door meerdere te bezoeken vertrekken is een oase van rust.

Sala de los Reyes(zaal der koningen)

Langwerpige in verschillende gedeelten onderverdeelde zaal aan het einde van het waterbekken heeft met stalactieten versierde plafonds. Achteraan zijn met leer bedekte nissen, beschilderd door de christenen. Afgebeeld zijn de Katholieke Koningen te paard.

Nasaridenpaleis

La sala de Mocabres(zaal der stalactieten)

Mooie in de 17e eeuw gerestaureerde koepel. Naast de Leeuwenhof vinden we de Sala de las dos Hermanas

Sala de las dos Hermanas(zaal van de twee zussen)

De officiële zaal voor de vrouwen. Lopend door meerdere zalen richting uitgang kom je nog langs een mooie patio, de baden en de keuken. Via de groene en rustige patio Daraxa en de sierlijk aangelegde Jardines del Portal loop je naar de zijuitgang bij het paleis van Karel V.

Paleis Karel V

Paleis KarelV

Het streng, massieve 16e eeuwse paleis staat in schril contrast met zijn omgeving. De ruimten liggen rond een ronde binnenplaats met twee verdiepingen zuilengalerijen en de achthoekige kapel. Nu zijn er vaker tentoonstellingen in het paleis. Op de bovenverdieping bevindt zich het museum van Schone Kunsten. Mooie collectie 16e eeuwse schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars uit Granada.

Generalife

Alcazar van Alhambra

Dit was de zomerresidentie van de emirs. Sobere bouw en prachtige tuinen met een perfectie harmonie tussen water en planten. Mooi uitzicht op het Alhambra en het Albacin.

Alcazaba

Alcazar(Alcazaba)is het oudste en minst boeiende gedeelte. Een militair gebouw. Resten van stallen en soldatenverblijven. Mooi uitzicht vanaf de wachttoren over de stad en het Albaicin. Op het plein ervoor kun je belegde broodjes en koffie krijgen en er zijn toiletten.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));