Reizen naar Andalusie

Informatie bezienswaardigheden Granada.

Hieronder leest U veel informatie over bezienswaardigheden in Granada.

Alhambra_Leeuwenbron

Al Hambra Granada bij Uw rondreis Andalusie

Ook in Granada geldt dat de openingstijden onvoorspelbaar en zeer flexibel zijn. Het Alhambra is het meest bezochte monument ter wereld. De toegang is beperkt tot 8500 bezoekers per dag, 400 per half uur. Het weekend is zeeeeer druk. Open van 9.00- tot 18.00 in de winter en tot 20.00 u in de zomer. Kaartjes vanaf 8.30 u. Let op. Op je kaartje, bestaand uit 3 delen, staat de tijd dat je toegang hebt tot het Paleis van de Nasriden . Ervoor en erna dus niet!!. Verder kun je ervoor of erna de tuinen van het Generalife bezoeken en het Alcazar bekijken. Het paleis van Karel V is vrij toegankelijk, behalve het erin gevestigde kleine museum. Parkeer niet op de peperdure parkeerplaats maar neem de rode minibus vanaf de plaza Nuevain Granada en loop terug naar beneden.

De Al Hambra vesting Granada.

De enorme vesting is gebouwd op een rots boven de stad Granada en bezocht door honderdduizenden. Het is meer dan een paleis. Het is een echte vestingstad met hoge muren en poorten. Je vind er paleizen, baden, een moskee een fort, soldatenverblijven en prachtige tuinen die dit alles met elkaar verbinden. Alle gebouwen dateren uit de Middeleeuwen, behalve het Casa Real dat gebouwd werd onder Karel V en lelijkste meest onharmonische gebouw van het geheel is.

Het Alcazaba is het oudste en minst boeiende gedeelte. Mooi uitzicht vanaf de wachttoren over de stad Granada en het Albaicin.

Het Nasridenpaleis

Nasariden-Alhambra

Los palacios Nasrides. De residentie van de emirs. Herhaaldelijk verbouwd. Zo goed gebeurd dat de overgangen tussen de verbouwingen niet waar te nemen zijn. Het gaat om een geheel van zalen, patio’s, salons, gangen en vertrekken die een verfijnde sfeer uitstralen. De belangrijkste onderdelen van de paleizen zijn;

El Mexuar

El Mexuar(Raadszaal). De gasten werden ontvangen in deze vrij kleine mooie zaal met uitgesleten vloer, sierlijke arabesken en prachtige azlejos met stermotief. Via de met mooie muren omgeven patio del Mexuar komen we in

El Cuarto Dorado( de Gouden kamer)

Let op hoe smal de doorgangen van de ene ruimte naar de andere zijn. Bij belegering is dit met een paar mannen goed te verdedigen! Prachtige muren met stermotieven en inscripties. Vergulde zoldering. Mooi uitzicht over de stad.

El patio de Arrayanes(patio van de myrthestruiken)

Indrukwekkend het evenwicht tussen licht, water en ruimte. Perfect!. Het zonlicht in het water wordt flonkerend weerkaatst op de muren en laat de arabesken leven.

La Sala de Barca.

De ovale fijn bewerkte cederhouten zoldering heeft de vorm van een schip.

La sala de Ambajadores(de zaal van de Ambassadeurs).

De ontvangstruimte voor Arabische vorsten en buitenlandse gezanten. Hier is alle pracht en praal van de Nasridische kunst. Perfect evenwicht van vormen en verhoudingen. Hier heeft sultan Boabdil de sleutels van de stad overhandigd aan de Katholieke Koningen. In de patio de Arrayanes is een smalle doorgang naar de meest beroemde patio van het Alahmabra:

Patio de los Leones( de leeuwenhof)

Het aantal zuilen is verdubbeld en soms verdriedubbeld en bekroond met fijne arcades om de zaak sierlijker te maken. Draagfunctie hebben ze niet. Langs smalle kanaaltjes stroomt water naar een mooi rond bassin, gedragen door 12 naieve uitgevoerde leeuwen van onbekende herkomst. Deze patio, omgeven door meerdere te bezoeken vertrekken is een oase van rust.

Sala de los Reyes Granada (zaal der koningen)

Langwerpige in verschillende gedeelten onderverdeelde zaal aan het einde van het waterbekken heeft met stalactieten versierde plafonds. Achteraan zijn met leer bedekte nissen, beschilderd door de christenen. Afgebeeld zijn de Katholieke Koningen te paard.

Nasaridenpaleis

La sala de Mocabres(zaal der stalactieten)

Mooie in de 17e eeuw gerestaureerde koepel. Naast de Leeuwenhof vinden we de Sala de las dos Hermanas. Bekijk in Granda deze mooie koepel

Sala de las dos Hermanas(zaal van de twee zussen)

De officiële zaal voor de vrouwen. Lopend door meerdere zalen richting uitgang kom je nog langs een mooie patio, de baden en de keuken. Via de groene en rustige patio Daraxa en de sierlijk aangelegde Jardines del Portal loop je naar de zijuitgang bij het paleis van Karel V.

Paleis Karel V Granada.

Paleis KarelV

Het streng, massieve 16e eeuwse paleis in Granada staat in schril contrast met zijn omgeving. De ruimten liggen rond een ronde binnenplaats met twee verdiepingen zuilengalerijen en de achthoekige kapel. Nu zijn er vaker tentoonstellingen in het paleis. Op de bovenverdieping bevindt zich het museum van Schone Kunsten. Mooie collectie 16e eeuwse schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars uit Granada.

Generalife

Alcazar van Alhambra

Dit was de zomerresidentie van de emirs. Sobere bouw en prachtige tuinen met een perfectie harmonie tussen water en planten. Mooi uitzicht op het Alhambra en het Albacin.

Alcazaba Granada

Alcazar(Alcazaba)is het oudste en minst boeiende gedeelte. Een militair gebouw. Resten van stallen en soldatenverblijven. Mooi uitzicht vanaf de wachttoren over de stad Geanada en het Albaicin. Op het plein ervoor kun je belegde broodjes en koffie krijgen en er zijn toiletten.

 Kathedraal

Kathedraal Granada en Capilla Real als renaissancegebouw

De ingang(smeedijzeren hek) van de 16e eeuwse kathedraal en de rechts ervan gelegen Capilla Real bevindt zich op de Gran Via de Colon in hartje Granada. Begonnen als gotisch bouwwerk en geëindigd als renaissancegebouw. Vijf schepen. Groot en hoog hoofdaltaar, mooie preekstoel en schilderijen van Cano. Via de binnenplaats, na betaling van aparte entree, betreed je de Capilla Real (koninklijke Kapel). Voordat je aan de in Carrara-marmer uitgehouwen graven en crypte met sarcofagen van de Katholieke Koningen, Filips de Schone en Maria de Waanzinnige komt, passeer je een prachtig smeedijzeren hek. Mooi retabel van het hoofdaltaar met portret van de koningen en Karel V. Rechts is de sacrestie en een klein museum met Vlaamse meesters (Memling, Rogier van der Weyden) uit de prive-collectie van Isabella. Naast de kathedraal Granada en Capella Real ligt de Alcairia, een prachtige Arabische Soek, waar in de middeleeuwen zijde verkocht werd, nu nog alleen maar Marokkaans spul en souvenirs. De sfeer is nog middeleeuws en oosters.

 Albacin

Arabische wijk, Het Albacin in Granada

Deze Arabisch wijk (Medina), ziet er nog uit als enkele honderden jaren geleden. Rond 1250 kwamen er veel mohammedanen uit Cordoba, veroverd door de katholieken, naar deze wijk. Velen werden vermoord in de kerstnacht van 1568 en allen verdreven in 1609.Smalle straatjes, trappen, steegjes,fleurige patio’s en oude huizen geven de wijk haar charme. Wandel van de plaza Ana uit langs de rivier. Via de 4e straat links, de calle Banuelo omhoog naar de plaza San Nicolas. Het allermooiste uitzicht op het Alhambra. Loop naar beneden naar de plaza San Miguel Bajo en drink daar iets op een terrasje onder de acacia ‘s. Op de plaza Larga Granada in Casa Pasteles krijgt U lekker gebak en ijs (helados).

Praktische informatie Granada bij de VVV

De stad is groot maar je vindt er gemakkelijk je weg. Door het vele eenrichtingsverkeer is het met de auto vaak ellende. Probeer in de buurt van de Gran Via de Colon een parkeerplaats te krijgen. In de Calle de Recogidas(via Puerto Real) zijn verschillende parkeergarages. Ook langs de Carrera de la Virgen en de Paseo del Salon. Rond de kathedraal is een verkeersvrije zone. Het VVV kantoor ligt bij het Gemeentehuis (Ayuntamiento) aan de Puerto del Carmen binnen in de Coral del Carbon. Goede trein- en busverbindingen met de rest van Andalusie. Station ligt buiten het centrum (1.5 km,in het noorden).

Lekker eten en drinken aan de Plaza Bibarrambla

De keuken van Granada is fijn maar toch stevig en lekker. Bonen met ham, habas con jamon uit de Sierra Nevada, Pollo a la aljillo(kip met knoflook) uit de zigeunerwijk. Loop door de straatjes van de Alcaiceria(soek) naar de plaza Bibarrambla voor een drankje of een hapje. Ook op de plaza Nueva en in de zijstraatjes, aan de voet van het Alhambra zijn terrassen en restaurantjes.

 Calle Mesones

winkelen in granada aan de Gran via de Colon

Hoofdzakelijk de grote avenues van het centrum en de aangrenzende voetgangersgebieden. In de Gran via de Colon en de calle de Reyos Catholicos bevinden zich de meer traditionele winkels. Vanaf de Puerta Real de Mesones inlopen. Leuke boutiques. Of ga de andere kant op naar de sfeervolle Carrera de la Virgen, met parking onder Cortes Ingles.

Alles over rondreizen in Andalusië