Reizen naar Andalusie

Bezienswaardigheden en informatie over Cordoba

Lees op deze pagina veel informatie over bezienswaardigheden en praktische informatie in Cordoba. Aan het einde van deze pagina vindt U algemene en praktische informatie.

De Mesquita in Cordoba.

 Mesquita

Mesquita moskee meesterwerk van Cordoba

De Mesquita is zonder twijfel een de wereldmeesterwerken van islamitische kunst en een van de hoogtepunten van een rondreis door Andalusia. Van origine is het een traditionele Arabische moskee waarvan de bouw begon in 785 en was enkele jaren later klaar. De fundamenten waren deels Romeins (nog te zien binnen in de Mesquita) en Visigotisch. De grond werd gekocht van de christenen en de kerk die er stond afgebroken. De stenen en pilaren ervan werden hergebruikt. Ook materiaal uit de Romeinse ruines in de buurt werd gebruikt. Om ruimte te scheppen worden twee boven op elkaar geplaatste bogen ondersteund door pilaren die in rijen staan, met elkaar door bakstenen verbonden. Hierdoor was het mogelijk snel en degelijk te bouwen. In 833, 962 en 987 werd de moskee uitgebreid.

Puerta del Pardon

Puerto delPardon

Men gaat het complex binnen door de Puerta del Pardon (de poort van de Vergeving), een 16 e eeuwse mudejar-poort naast de vroegere minaret en huidige klokkentoren en komt dan op de grote en beroemde Patio de los Naranjos. Aan deze poort werd ook vroeger aan de armen van de stad brood uitgedeeld. 

Patio de los Naranjos

Patio de Naranjes

Voor dat de gelovigen naar binnen gingen om te bidden vonden hier in de fontein op de Patio de Naranjos de verplichte rituele wassingen plaats(voeten, handen en gezicht). De naam van de binnenplaats is binnenplein van de sinasappelbomen. Deze boom geeft veel schaduw en kan goed tegen de warmte. Let ook op het van oorsprong Moorse bevloeiingssysteem voor de bomen. Aan de buitenwanden hangen oude delen van de oorspronkelijke dakbedekking op.

De Juderia, Joodse wijk in Cordoba.

 Juderia en synagoge

Juderia, oude Joodse wijk in Cordoba

Het oude Joodse getto is de oudste wijk van de stad, rond de moskee. Slenter door de kronkelige straatjes, langs rijke huizen, kloosters, kerken, stadspoorten en stadsmuren (b.v. Puerta de Almodovar, gebouwd door de moslims en door de christenen aangepast). Cordoba ademt al een oosterse sfeer. Je kunt de kleine 14e eeuwse synagoge bezoeken. Dit is het enige nog overgebleven joodse monument. Het bronzen beeld van de joodse geleerde/filosoof Maimonides staat er vlak bij, tegenover de ingang van de kleine soek. Over de voet van Maimonides wrijven brengt geluk. Niet ver van de moskee heb je het straatje met de bloemen, calle de las Flores en zie je de toren van de kathedraal in het verlengde staan (foto maken!!).

Praktische informatie Cordoba

Calle Torrijos

Praktische informatie Cordoba bij de VVV

De VVV vind je rechts naast de Mesquita in de Calle Torrijos 10.Hier kun je stadsplannen met wandelroutes krijgen. Veel bezienswaardigheden zijn met richtingaanwijzers aangegeven. Parkeren in een bewaakte parking , vooral in de nacht, anders is de kans op inbraak in de auto zeer groot. Edaco, Calle de Rubledo of Avenida America, tegenover het oude station. Nog een plek voor overdag is aan de paseo de la Victoria en de paseo de la Republca Argentina. Cordoba verlaten via het station met trein en bus is geen probleem. Veel bestemmingen vanaf het nieuwe station.

Winkelen in Cordoba.

De belangrijkste winkelstraten zijn te vinden rond de plaza de las Tendillas( 10 minuten lopen door de Juderia vanaf de Mesquita). Het voetgangersgebied omvat de straten Calle Jose Cruz Conde en Conde de Gondomar. Grote moderne zaken als el Cortes Ingles, Zara, etc. en leuke boutiques zijn er te vinden. Veel schoenenwinkels.

Eten en drinken in Cordoba.

 Cordoba

Eten en drinken in cafeetjes en restaurants

Veel cafeetjes en restaurantjes vind je in de Juderia. Veel zaken langs de Avenida del Gran Capitan, de Ronda de Isas(bij plaza de Potro). Verder Taberna San Miguel,plaza S.Miguel 1, Taberna Casa Rafae Calle Deanes 4, La Fragua, Calle Thomas Conde en in de wijk Basilio bij het Alcazar; Meson Basilio, Cale Basilio 19. Oer-spaans.

Evenementen in Cordoba.

Zoals in alle grote Andalusische steden zijn er twee hoofdevenementen. De Semana Santa. Een week lang processies en optochten en de Feria eind mei. Altijd heel druk. De hele stad is een week in feeststemming. Kaartjes aan de ingang van de arena aan het feestterrein op de Ronda de los Tejares. Musea en winkels zijn tijdens de Feria in de namiddag gesloten.

Patios

Feest van de Kruisen is een lentefeest, begin mei. In mei is ook het feest van de Patios. De patios worden versierd met duizenden bloemen en een jury komt overal kijken en beoordelen. Verdeeld over het jaar zijn er nog dans- en muziekfestivals. Vooral het flamencofestival is toonaangevend in Andalusie.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));