Reizen naar Andalusie

Andalusie algemene informatie

Maak via deze intenetsite kennis met Andalusie. We hebben allerlei informatie verzameld zodat U prima voorbereid op reis kunt gaan.
Andalusie is het hartelijke, ongedwongen stuk van Spanje. Gastvrijheid is heilig. Uit de smeltkroes van culturen, volkeren (Moren, Joden,Christenen) en godsdiensten is de Analusische ziel ontstaan. Zij is van alles bij elkaar: mooie witte schaduwrijke straatjes, vurige blikken, onthaasting, flamenco, bruisende fiestas, kleurrijke processies, de heilige siesta, de geur van olijven, de smaak van tapas en manzanilla. Een dichter wordt met meer respect behandeld als een pastoor. Dit alles is te vinden in de prachtige steden, de mooie pueblos blancos (witte dorpen), de ruige natuurparken. De verderop genoemde steden als Sevilla, Cordoba, Granada vormen naast de Andalusiers zelf, de kroonjuwelen van Andalusie.

Informatieve landkaart Andalusië.

Klik op deze link voor het totale reisaanbod Andalusie rondreis:
REIZEN AANBOD ANDALUSIE
Andalusie, het oude Romeinse Baetica, is gelegen op de zuidelijkste punt van Europa en heeft 800 km strand aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De kustgebieden zijn smal (max.30 km). De grote rivier van de streek is de Guadalquivir(670 km lang) die in de delta van het schitterende natuurpark Donada uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het bergland in het achterland is erg droog, dunbevolkt en ligt geisoleerd. De gebergten van Andalucia heten Cordillera (2107 m) en Sierra Nevada (3482 m). De belangrijkste kusten zijn de Costa del Sol en de Costa de Luz. Afrika (Marokko) ligt op 13 km aan de andere kant van de Straat van Gibraltar. De grootste stad is Sevilla gevolgd door Malaga, Cordoba, Granada, Cadiz, Almeria, Huelva en Jaen.

Andalusie toppers als Sevilla, Granada, Cordoba, Ronda, Carmona.........

Bij uw rondreis door Andalusie bezoekt U natuurlijk de grotere historische steden. Kijk verder op deze site voor veel informatie over alle hieronder genoemde steden.

 • Sevilla en de kathedraal, Alcazar, wijk Santa Cruz, Plaza Espana en Casa Pilatus.
 • Granada met het Al Hambra, de kathedraal en Capilla Real, het Albacin.
 • Cordoba en de Mezquita, Juderia, Alcazar en de kathedraal. 
 • Jerez de la Frontera met veel Sherry bodega's en de bekende Spannse paarden rijschool.
 • Cadiz met de oudste binnenstad van Europa, Torre Tavira en de strandboulevard.
 • Carmona en de vele wiite typerende Andalusische huizen.
 • Almeria, havenstad met oude visserswijk.
 • Baeza en de plaza de los Leones, Puerta de Jaen.
 • Huelva, klooster la Rabbia en El Rocio.
 • Jaen, veel Moorse invloed en een mooie kathedraal.
 • Malaga, stad van Picasso met de plaza de Marina en de mooie strandboulevard.
 • Ubeda en de plaza de Velasquez en de gotische San Pablo.

Hoe reis ik naar Andalusie ?

Als u tijd heeft en van autorijden houdt is de auto een comfortabel en flexibel reismiddel. Vanuit Nederland is de afstand naar Andalusië ongeveer 2700 km. Men kan ook met de bus reizen(Eurolines). De meest populaire manier is het vliegtuig. Malaga en Sevilla zijn rechtstreeks te bereiken van de meeste Europese luchthavens. Een auto huren aldaar is praktisch en vaak goedkoop.

Informatie Costa del Sol en Costa de la Luz.

Verleng uw cultuur rondreis met een weekje strandvakantie aan de Costa del Sol of de Costa de la Luz. Beide streken bieden U tal van luxe beachhotels met veel faciliteiten. Hier kunt U vooral lekker uitrusten na een toch wel vermoeiende cultuurreis met vele excursies. Lees verder op deze site meer informatie hierover.

Aan de Costa de la Luz is het plaatsje St. Petri bijzonder geschikt. U vindt er veel luxe 4 en 5 sterren hotels met zicht op de Atlantische oceaan. Aan de Costa del Sol kiest U voor Malaga en het toeristenoord Marbella.

Historie Andalusie.

Maimonides

Na de Grieken, de Phoenisiers, de Romeneinen, de Vandalen en de Visigoten, staken in de achtste eeuw de Moren over vanuit Africa. Zij stichtten het koninkrijk Al Andalus. Cordoba bouwt zijn moskee (Mequita),Toledo wordt het centrum van geleerden en filosofen, Granada krijgt zijn paleizen(Alhambra). De Moren veroveren Spanje tot aan Zaragossa in het Ebro-dal.

Tijden van welvaart en vrede breken aan. De kunsten als keramiek, goud- en zilversmeedkunst, weefkunst en bouwkunst vieren hoogtij. Nieuwe technieken worden toegepast in de landbouw(irrigatie)Moslims, joden en christenen werken samen(soms gedwongen). Bekendste figuur uit deze tijd is de geneesheer-filosoof Maimodines.

Verandering komt in de 12e eeuw als Alfonso VI, koning van Castilie begint met de terugverovering (Reconquista) en Zaragossa herovert. In de 1236 valt Cordoba, daarna Cadiz en Sevilla. De Moren trekken zich terug in Granada . Pas in 1492 wordt Granada overgegeven.

De Moorse invloed

De Moren die gebleven zijn (Moriscos) worden aan het begin van de 17e eeuw het land uitgezet. De Moren zijn weg, maar de prachtige paleizen worden gespaard. Karel V wilde zijn stempel drukken op het Alhambra en liet er een niet al te sierlijk paleis bouwen. Ook de mooie moskee in Cordoba wordt geweld aangedaan door midden erin een kathedraal te bouwen. In Sevilla heeft de moskee met toren(Giralda)veranderingen ondergaan die niet in haar voordeel waren.

 

Sevilla, de belangrijkste stad

In de 16e eeuw is Sevilla de belangrijkste stad van Andalusie. Men verrijkt zich met het goud van de Amerikaanse indianen (o.a. Incas). De haven krijgt het alleenrecht voor de handel op Amerika. Gouden tijden voor de bewoners. In de 17e eeuw breken er besmettelijke ziekten uit. Veel mensen sterven. De napoleontische oorlogen, de wereldoorlogen en de dictator Franco hebben alleen maar achteruitgang betekent.

Na vele jaren van een agrarisch bestaan en emigratie naar Zuid Amerika is een nieuwe bron van bestaan aangeboord: het toerisme. Dit heeft hier minder wenselijke vormen aangenomen. Massatoerisme, ongebreidelde lelijke bouw, corruptie, maffiapraktijken, etc. zijn Andalusie niet vreemd gebleven. Maar in de dorpen en kleine steden is de oude Andalusische geest bewaard gebleven.

Alles over rondreizen in Andalusië

'));